Pizzernie w twojej okolicy

 
Wybierz swoją miejscowość
lub wybierz pizzernię
Wiki (Toruń, ul. Konstytucji 3 Maja 17)
Ocena:ocenaocenaocenaocenaocena Ilość odwiedzin: 311
Pizzeria Roma Rzeszów (Rzeszów, ul. Mikołajczyka 2)
Ocena:ocena Ilość odwiedzin: 296
Halo Pizza - Kielce (Kielce, ul. Żniwna 8)
Ocena:ocena Ilość odwiedzin: 231
Dominium - Kielce (Kielce, ul. Rynek 7)
Ocena:ocena Ilość odwiedzin: 124

Sonda

Strona główna Strona główna Historia Pizzy

Historia Pizzy

Historia Pizzy

Pizza jest jedną z bardziej kosmopolitycznych potraw,  można ją spotkać niemal w każdym zakątku świata.  Przepisy na nią ulegały różnym wariacjom składników i smaków.  Bardzo ważnym elementem jest ciasto. Preferencje co do niego są różne dla każdego podniebienia.  Niektórzy preferują cienkie ciasto, inni wybierają pizzę na grubym kawałku ciasta. Skąd ta niesamowita popularność zwykłego  kawałka ciasta z różnorakimi dodatkami?

  

Historia pizzy sięga czasów starożytnych, coś co można nazwać jej pierwowzorem pojawiło się już w Egipcie, a następnie w Grecji. Były to okrągłe placki, podobne do cienkiego chleba smarowane oliwą, czosnkiem oraz posypywane ziołami.  Potrawa ta do XVII wieku była uznawana za pokarm dla pospólstwa. Zmieniło się to dopiero dzięki Krzysztofowi Kolumbowi, który przywiózł do Włoch pomidory. Wzbogaciły one smak pizzy, ale do popularności pizzy w kręgach szlacheckich i królewskich było jeszcze daleko.

  
Historia słynnej Margherity


Pod koniec XIX wieku, dzięki Małgorzacie z dynastii Sabaudzkiej pizza zagościła na stołach królewskich. Małgorzata odwiedziła Rafała Esposito, Neapolitańczyka słynącego z wyrobu wyśmienitej pizzy. Przygotował on specjalnie dla królowej trójkolorową pizzę w kolorach flagi i nazwał ją „Margherita” od włoskiego odpowiednika imienia Małgorzata. Królowa była zachwycona i za jej sprawą potrawa ta zagościła na stołach nie tylko pospólstwa.
 

Od tego wydarzenia  minęły wieki,  a pizza nadal nie traci na popularności.  Kojarzy się ją najbardziej z Włochami, gdzie bardzo znana jest Quatro stagioni, czyli taka podzielona na cztery kawałki, z których na każdym leżą inne dodatki.  Dużą popularnością cieszy się również pizza z Sycylii z jeszcze bardziej popularnymi tamtejszymi czarnymi oliwkami.
 

Dziś na pizzy można znaleźć przeróżne składniki. Bardzo popularne są pizze z owocami morza  lub ze słodkim akcentem w postaci ananasa. Przeróżny wybór smaków i wykonania pizzy sprawia, że każda pizza jest nie tylko okrągłym plackiem z dodatkami, ale kolejną przygodą w poszukiwaniu tej najlepszej, wymarzonej pizzy.
 


Copyright © Pizzeriowo.pl 2010. Wszystkie prawa zastrzeżone